Ανακοινώσεις ΠΕΣΑΠ


Υπηρεσίες


 

Κ.Μύλος ,

Μ ένα μαγευτικό τοπίο, πνιγμένο στο πράσινο, με ψιλόλιγνες λεύκες, μ΄ένα πετρόκτιστο καμαρόφρυδο γεφύρι και τη μεγαλοπρεπή εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, ο Κάτω Μύλος φαντάζει σαν πίνακας του Διαμαντή.

Το χωριό βρίσκεται σε ορεινή περιοχή της Πιτσιλιάς, σε υψόμετρο 800 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Γειτνιάζει με το χωριό Άγιος Ιωάννης, Αγρός, Ποταμίτισσα. Το τοπίο είναι σκληρό, επιβλητικό, διασπάται στα δύο από τον ποταμό Λιμνάτη, παραπόταμο του Κούρρη και αφήνει στα δεξιά του μια κοιλάδα στενή σαν να χαράκτηκε από τσεκούρι. Όμως το πυκνό πράσινο σπάζει από το ροζ χρώμα των ανθών της ροδακινιάς που αφθονούν στην περιοχή

Στην είσοδο του χωριού το πετρόκτιστο γεφύρι μοιάζει κρεμασμένο σαν σκάλα ανάμεσα στις πράσινες φυλλωσιές.

Τον επισκέπτη καλωσορίζουν πρώτες οι λεύκες περήφανες, ψηλές, κόρες του Κάτω Μύλου, βουτηγμένες στα νερά του ποταμού Κούρρη που σέρνουν ερωτικό τραγούδι. Η πρώτη εικόνα είναι μια μαγεία, μια έκσταση για το φυσιολάτρη και ένας ζωγραφικός πίνακας για τον καλλιτέχνη. Το μάτι του επισκέπτη πέφτει στα κόκκινα κεραμίδια του Κάτω Μύλου και τα κρεμασμένα μπαλκόνια, βαριά απ’ το χρόνο, τις γλάστρες και τα κλήματα και τα στενά δρομάκια. Στο Κάτω Μύλο ο επισκέπτης γαληνεύει και ο άνθρωπος που άφησε το χωριό του αναπολεί τα παιδικά χρόνια και τα ατέλειωτα παιγνίδια στις γειτονιές.

Το Πάσχα, τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι το χωριό σφύζει από ζωή. Οι φούρνοι της Κατωμυλίτισσας πυρωμένοι αναδίδουν μια μυρωδιά εξαίσια από φρέσκο ζεστό ψωμί και τριγωνική φλαούνα. Ο παραδοσιακός σουτζούκος η απόσταξη της ζιβανίας, το χοιρομέρι, και τα άλλα αλαντικά γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο ακόμα και σήμερα.

Πρόσφατα έχει ιδρυθεί ο Σύνδεσμος Αποδήμων Κάτω Μύλου που έχει συμβάλει στην αναζωογόνηση του χωριού με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει, όπως τα παραδοσιακά παιγνίδια του Πάσχα, με γαϊδουροδρομίες , την περιφορά του Ιούδα και το κάψιμο στη λαμπρατζιά, τον κύκλο αγάπης το γλέντι στο ειδυλλιακό περιβάλλον των Αλωνατζιών κ.α. Οργανώνονται επίσης η Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των αποδήμων , και το πανηγύρι στις 6 Αυγούστου του Χρυσοσώτηρος με βιολί και λαγούτο και εύγεστους λουκουμάδες. Επίσης κάθε τέλος Αυγούστου γίνεται η μεγάλη παραδοσιακή γιορτή το Φεστιβάλ Ροδακίνου με η γεωργική έκθεση, που πιο παλιά ήταν το πρώτο και πιο γνωστό φεστιβάλ στην Κύπρο. Ο Σύνδεσμος εκδίδει την εφημερίδα ‘ Αλωνάτζια ‘ που προβάλλει την πολιτιστική παράδοση.

Ο επισκέπτης του Κάτω Μύλου ντόπιος και ξένος μπορεί να θαυμάσει τη μεγαλοπρέπεια της εκκλησίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και το μαγευτικό τοπίο που είναι πνιγμένο στο πράσινο, τις λεύκες και τα νερά που τρέχουν την περιοχή Αλωνάτζια με την κατανυκτική ατμόσφαιρα του ξωκλησιού της Αγίας Παρασκευής και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και τα φράγμα με τις πάπιες. Το πολιτιστικό κέντρο του Κάτω Μύλου αποπερατώνεται σύντομα, ως επίσης και το εκκλησιαστικό μουσείο εικόνων και αμφίων στον παλιό ελιόμυλο.

Επιλέξτε χωριόΔιαφημιστείτε μαζί μας
All rights Reserved. Copyright © 2016 Pitsilia.com