Ανακοινώσεις ΠΕΣΑΠ


Υπηρεσίες


 

Ζωοπηγή ,

Το χωριό είναι κτισμένο σε ένα τραχύ τοπίο του Τροόδους, με απότομες πλαγιές και βαθιές κοιλάδες, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Λεμεσό.

Αν και το χώμα είναι λιγοστό, η ψηλή βροχόπτωση επέτρεψε τη δημιουργία πυκνής φυσικής βλάστησης από τρεμιθιές, ξυσταρκές σχινιές, μαζιές και πεύκα. Αξιόλογο είναι το δάσος που εφάπτεται του χωριού με την κρυστάλλινη πηγή του. Στο δάσος αυτό υπάρχουν εκδρομικοί χώροι.

Στη Ζωοπηγή καλλιεργούνταιι αμπέλια, αμυγδαλιές, μηλιές, λαχανικά και παράγεται η γνωστή κουμανταρία.

Το χωριό πήρε το όνομα του από την πανάρχαια εκκλησία της Ζωοδόχου πηγής γύρω από την οποία αναπτύχθηκε ο οικισμός. Η εκκλησία αυτή είναι μονόκλιτη, έχει ξύλινη στέγη και κτίστηκε κατά τις αρχές του 16ου αιώνα. Κάτω από ένα στρώμα γύψου αποκαλύφθηκαν μερικές αξιόλογες τοιχογραφίες. Στην εκκλησία βρίσκονταν μερικές αξιόλογες εικόνες, ‘όπως εκείνες της Μεγάλης Δεήσεως και των Αποστόλων Πέτρου,Παύλου,Μάρκου,Λουκά και Ματθαίου, που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της Κυπριακής Σχολής.

.

Πιστεύεται ότι η Ζωοπηγή είναι ένα από τα νεότερο κυπριακά χωριά αφού προήλθε από τη μετακίνηση των κατοίκων του κοντινού χωριού Ορόγγου, οι οποίοι έκτισαν τα σπίτια τους γύρω στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.

Τα σπίτια του χωριού είναι κτισμένα με τη λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με όμορφα ανώγια, γραφικές κεραμιδένιες ή τσίγκενες στέγες και τις κληματαριές.

Επιλέξτε χωριόΔιαφημιστείτε μαζί μας
All rights Reserved. Copyright © 2016 Pitsilia.com